Groen in huis? Graag!

Geen categorie

Ik ben een enorme fan van groen in huis. Planten, bloemen, boeketten. The more the merrier. Ik hou van de natuur en heb deze dan ook graag dicht bij mij.

Maar hoe houd je die natuur nu in leven? Dat is een ander paar mouwen!

Uit vrees dat sommige plantjes zouden sterven van de dorst heb ik er misschien al enkele liefdevol verdronken, door ze net iets té veel water te geven.

Om deze fout niet nog eens te maken heb ik dit keer wat opzoekwerk verricht. Hieronder vind je enkele tips – die ik zelf ook zal volgen – én die er hopelijk voor zullen zorgen dat je langer kan genieten van al dat groen in huis.

Tip 1 – Plekje

Alvorens je afzakt richting tuincentrum is het altijd een goed idee even na te denken waar je de plant(jes) wil plaatsen. Wil je dat lekker licht plekje aan de raam opvullen, of toch eerder dat donker hoekje? Planten komen steeds met specifieke wensen, dus zoek dan ook specifiek naar die planten die kunnen aarden op de plek waar jij ze wil zetten.

* Denk ook niet enkel aan kleine plantjes, maar durf het ook al eens grootser te zien.

Tip 2 – Potje

Zoek de juiste pot. Wanneer je een plant koopt zal deze steeds in een kweekpot zitten. Je weet wel, dat plastic ding met gaten in vanonder. Wanneer je je plant alle kansen in het leven wil geven ga je echter best op zoek naar de juiste pot. Ga voor eentje die wat groter is. Op die manier heb je een grotere waterbuffer, extra groeiruimte en kan de plant genieten van de extra voedingsstoffen in de potgrond die je hieraan toevoegt.

* Als je een pot zonder gaatjes onderin neemt moet je de bewatering van de plant wel goed in de gaten te houden, omdat het overtollige water niet kan weglopen – en dus het risico loopt om je plantje te verdrinken…r.i.p.

Tip 3 – Potgrond

Wie ooit al in een tuincentrum stond op zoek naar potgrond weet dat deze in minstens evenveel soorten komt als jij handtassen in je kast hebt staan. De meeste kamerplanten zijn doorgaans erg tevreden met ‘kamerplant potgrond’ en dus scoor je altijd met een zakje van dat spul.

* Zorg voor een laagje potgrond op de bodem van de pot. Wanneer je de plant erin zet zou deze ongeveer 2 cm onder de rand van de pot moeten uitkomen. Vervolgens verder opvullen met potgrond.

Tip 4 – Papje

In hun groeiperiode – maart tot september heb ik me laten vertellen – kunnen kamerplanten soms wat extra voedingsstoffen gebruiken. Maar wacht ongeveer twee maanden met het toevoegen van voeding bij net aangekochte of verpotte planten. Te veel voeding kan ook dodelijk zijn voor de plant, dus bekijk eerst goed of de jouwe het wel nodig heeft! Een gebruiksvriendelijke plantenvoeding is bijvoorbeeld de vloeibare soort die je kan toevoegen aan het water.

Tip 5 – Proficiat!

Voila, dat was het. Groene vingers gekregen tijdens het lezen van deze post? Ga dan in je huis op zoek naar hoekjes, kastjes of plankjes die wat leven kunnen gebruiken en Go Green!

Als je er na deze tips – en eventuele andere – nog steeds in slaagt plantjes vroegtijdig aan hun einde te brengen, dan zijn er ook nog altijd de nep varianten. Hoera!

Heb je zelf nog tips of planten die ik moet ontdekken, laat het me dan zeker weten!

 

Hieronder zie je zo meteen welke groene knapperds ik al in huis heb, maar eerst nog mijn twee bucket list beauties:Schermafbeelding 2016-06-27 om 22.33.29

Schermafbeelding 2016-01-28 om 08.09.29

 

 

DSC_0031DSC_0037Schermafbeelding 2016-06-26 om 00.02.24DSC_0030

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.